News

Η "Υπατία" έφερε χιόνια για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, στα Ιωάννινα

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, τα Ιωάννινα "ντύθηκαν" στα λευκά, με την ισχυρή χιονόπτωση να έχει ξεκινήσει από τα ξημερώματα της Τετάρτης σε όλο το Νομό.

Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Ιωαννιτών, αλλά και σε άλλους Δήμους παραμένουν κλειστά, όπως και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μετά από απόφαση της Πρυτανείας. Παράλληλα, τα Δικαστήρια των Ιωαννίνων δε λειτουργούν, όπως αποφάσισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Ιωαννιτών απευθύνουν εκκλήσεις για προσεκτικές μετακινήσεις, καθώς η κίνηση των οχημάτων σε όλο το Νομό, αλλά και στην Εγνατία Οδό, διεξάγεται με αλυσίδες.

H κακοκαιρία με το όνομα Υπατία και η Αλεξανδρινή φιλόσοφος


Το νέο κύμα κακοκαιρίας φέρει το όνομα "Υπατία". Ποια ήταν όμως η Υπατία; Επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες φιλοσόφους της Αλεξάνδρειας. Προκαλούσε τον σεβασμό και τον θαυμασμό των πνευματικών ανθρώπων της πόλης. Πατέρας της ήταν ο μαθηματικός και αστρονόμος, Θέων, που δεν περιόρισε ποτέ την όρεξή της για μάθηση. Η Υπατία σπούδασε στην Αθήνα και επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια, όπου δίδαξε φιλοσοφία στους νέους της πόλης. Ανάμεσα στους μαθητές της ήταν οι γόνοι των ισχυρότερων οικογενειών της Αλεξάνδρειας, που αργότερα ανέλαβαν εξαιρετικά υψηλά αξιώματα. Δύο από αυτούς ήταν ο Επίσκοπος της Κυρήνης, Συνέσιος και ο Έπαρχος της Αλεξάνδρειας, Ορέστης. Με τον Συνέσιο διατηρούσε σταθερή αλληλογραφία, τμήματα της οποίας έχουν σωθεί και αποκαλύπτουν τον τεράστιο θαυμασμό που έτρεφε ο Επίσκοπος για την Υπατία. “… Ακόμα και αν υπάρχει απόλυτη λήθη στον Άδη, ακόμα και εκεί θα σε θυμάμαι αγαπητή Υπατία”, έγραφε στις επιστολές του. Δυστυχώς, έργα της Υπατίας δεν έχουν διασωθεί. Μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι τα έργα της ήταν γραμμένα στα Αραβικά, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η δουλειά της αποτελούνταν από μαθηματικές φόρμουλες που η ίδια είχε δημιουργήσει. Η Υπατία είναι σημαντική για τον ρητορικό κανόνα, γιατί αποδεικνύει ότι και οι γυναίκες συμμετείχαν στις κοινωνικές και πνευματικές δραστηριότητες του αρχαίου κόσμου. Η Υπατία δίδασκε δημόσια για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, αποδεικνύοντας την εκπαίδευσή της στη φιλοσοφία και στη ρητορική. Υπάρχουν πολλά κείμενα που επικυρώνουν την ενασχόλησή της ως διδάσκουσα εκτός από τα μαθηματικά φιλοσοφία και ρητορεία. Η Υπατία μάλλον έκανε δύο είδη μαθημάτων. Ένα ιδιαίτερο, για την ελίτ των μαθητών της και τα δημόσια κηρύγματα της, στα οποία ασκούσε επιρροή στους Αλεξανδρινούς υπαλλήλους. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Upcoming Events

Καρδιολογία του Αύριο Σακχαρώδης Διαβήτης και Καρδιακή Ανεπάρκεια

Καρδιολογία του Αύριο…

Event Details: Date: 30 Μαρτίου 2019 - 30 Μαρτίου 2019 09:00 am 21:00 pm Venue: Crowne Plaza Athens City Centre Hotel, Αθήνα Time left to event ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ Οργανωτική Επιτροπή:Βαΐα Λαμπαδιάρη, Ιγνάτιος Οικονομίδης, Ιωάννης Παρίσης...

22-03-2019 Hits:8 Conferences

Read more
ALPIC 2019: Advanced Learning on Platelets & Thrombosis International Course

ALPIC 2019: Advanced Learning on Platele…

Event Details: Date: 22 Μαρτίου 2019 - 24 Μαρτίου 2019 09:00 am 21:00 pm Venue: Metsovo Ioannina Time left to event European and Mediterranean League Against Thrombotic Disease Endorsed by:International Society on Thrombosis and Haemostasis Under...

22-03-2019 Hits:98 Conferences

Read more

Log in